World Traveling Udon Maker's blog 世界を旅するうどん屋のブログ

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Sense of contribution brings you happiness 幸福感の一つは貢献感(2)

Udon Challenge 283/1200 #kenya #nairobi

The first of numerous workshops that I will have in Nairobi...! Did you know that there are huge Indian communities in Africa? They are Indian descendants who are born and grew up in Kenya. Hope you all enjoyed! 

これからナイロビにて行われる数々のうどんワークショップの中の第一回目が行われました・・・!アフリカには大きなインド系コミュニティが存在することはご存知でしょうか?今では色々混ざり合っていて一概に言えませんが、元々は数百年前にインドからアフリカへ渡ってきたインド系移民の子孫です。皆さんに楽しんでいただけてたら幸いです!

 

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This is a school, located in a slum in Nairobi Kenya, where kids with no educational opportunies can actually go or stay to have complimentary education. Education has a power to offer kids options in their future lives, change the lives of next generation, and create positive cycles in the whole society. Quite an experience to have a chance to meet Japanese people working in this school and also even middle and high school students from Japan attending this slum tour.

ナイロビにあるキベラスラムのマゴソスクールという、様々な事情から学校教育を受けることが困難な子供達が、無償で教育を受けられる場所です。教育は子供達の未来に選択肢を与え、次の世代へも好影響を及ぼし、社会全体に好循環を生み出すための起点となります。この学校で奮闘されている日本人の方との出会いや、このスラムツアーに参加している人の中には日本の中学生や高校生もおり、感激しました。

magoso.jp

 

Sense of contribution brings you happiness 幸福感の一つは貢献感(2)

zettodayo.hatenablog.com

 (↑Continuing from the last post/ 前回記事からの続き)

 

Knowing this relationship, the most important thing is whether or not you really REALIZE that what you do is helping people in any ways. To be honest, sometimes the outcome of whatever you do to help people is not the most important thing. It’s sometimes more important to FEEL what you do is contributing in making something better, than the actual outcome of it. In other words, we all should strive not because we want more “thank you”s from people, but to feel accomplishment/self-satisfaction/sense of contribution. This will eventually lead to enrich other’s lives, while we feel satisfaction from what we do.

So what leads us to satisfaction? I think the answer is you always need to take things seriously and give out 100% of what you have. If you don’t take it seriously, there is no satisfaction. In my case, I can’t just be too confident of my udon, satisfied with 80% of what I can do. I always need to aim for 100% and this mindset would lead to self-satisfaction (regardless of the actual outcome). When I feel satisfied of my udon, I start feeling a sense of contribution to people. Eventually this effort gives me “thank you”s from people.

 

そんな中一番大事な事は、「他者に貢献できているという実感が自分にあるか」ということだと思う。誤解を恐れずに言えば、実質的に他者に貢献できているのか、という結果はそこまで関係ないのだと思う。「幸福とは貢献する事」ではなく、「貢献感」とタイトルに書いたのは、つまり実質的な他者への影響より、自分の実感が大切だからである。わかりやすく書くと、「ありがとう」と人から言われることを目指すより、「いや〜、今日はやりきったぜ!」という自分の中での達成感(≈自己満足/貢献感)を目指す方が、自分の人生は豊かになるし、それは結果的に他者にも好影響を及ぼすのだと思う。

自分が満足するにはどうするのか?と言われれば、本気で取り組む事だと思う。手を抜いたら、満足感は逃げていく。私がうどんを作るケースで言えば、毎回本気でうどんを作ることが自分の達成感や満足感に繋がり、そしてそれは貢献感を感じさせ、結果的に他者からのありがとうを生んだりするのだと思う。